Antikacı

Meslek Kodu:

477901

Kapalıçarşı’da

54

antikacı var.

ANTİKA

Antika, en az 100 yaşında ilgi çekici ya da tarihi sanatsal değeri olan her türlü eşyaya verilen isimdir.. Bunlara ilgi duyarak bu işin ticaretini yapan kişilerde antikacı olarak adlandırılır. Bir eşyanın ya da sanat yapıtının “antika” sayılabilmesi için yaşlı olmasının yanında az bulunur özellikte olması kullanılan malzeme, ait olduğu dönem, benzerlerine göre içinde bulunduğu durum ve tabii ki yıpranmış olup olmadığı önemli yer tutar.

Antikalar yapıldıkları yer ve zamana göre adlandırılabilir. Bir İngiliz antikası, Kral George ya da Kraliçe Victoria dönemlerinde yapıldığı için onların adıyla anılabilir. Bir Fransız antikası XV. Louis ya da Napolyon dönemiyle ilişkilendirilebilir. 12. yüzyıl Anadolu Selçuklu rahlesi yapıldığı dönem, 16. yüzyıl İznik çinisi yapıldığı yerden dolayı özel değer taşır. Bir eşyanın antika sayılabilmesi için yapıldığı yerin ve zamanın kanıtlanması gerekir. Pek çok eşyada hangi fabrikada yapıldığını ya da hangi ustanın elinden çıktığını belirten bir işaret bulunur ve bu durumda eşyanın antikalığı kuşku götürmez. Üzerinde işaret bulunmayan antikaların nerede ve ne zaman yapıldığını ise, uzmanlar malzemesine, modeline, renklere ve yapımındaki ustalığa bakarak anlayabilirler.
Antika objelerin ekspertizi için müzelerden ve ekspertiz şirketleri tarafından yapılır. 100 yaşın üstündeki Türk objelerin yurtdışına çıkarılması yasaktır. Toprakaltı eserler müzelerden alınan koleksiyoner defterlerine işlenerek koleksiyonerler tarafından koruma altına alabilir. Toprakaltı eser bulanların en yakın müzeye haber vermesi gerekmektedir.
İstanbul’ da değerli eşya denince akla ilk gelen yeri Kapalıçarşı’dır. Dünyanın her yerinden yerli yabancı birçok antikacının ve antikaya ilgi duyan ziyaretçileri kendine çeken Kapalıçarşı geçmişe yolculuğun İstanbul’daki kapısıdır. Burada başta değerli taşlar olmak üzere pek çok ürünün antikasını bulabiliriz. Çarşının özellikle İç Bedesten denen bölgesindeki irili ufaklı dükkanlarda nadide eserleri görebiliriz.
Türkiye de gerek İslam eserleri gerek Osmanlı tarihinden kalan eserler olmak üzere zengin bir antika koleksiyonuna sahiptir. Günümüzde Koleksiyoncuların en çok ilgi gösterdikleri bazı antikalar şunlardır: Cam eşya; saatler; metal eşya; mobilya; seramik ve porselen eşya; halı ve kilim.Eski gümüş , mobilyalar , halı , kilim , işlemeli bez , kadife bezler , yatak örtüleri , bakır eşyalar , avizeler , tablolar , resimler , kartpostallar , efemeralar , pul , eski paralar , radyo , telefon , daktilo , eski mekanik eşyalar , el yazması kitaplar , eski çizgi romanlar , taşplak , eski plak ve pikaplar , askeri kıyafetler , kılıç , kama , eski madalya ve nişanlar.
Kapalıçarşı’ da Daracık geçitlere sıralanmış dükkânlar arasında dolaşırken antika silah koleksiyoncuları, şömine üstüne koymayı tasarladıkları uzun namlulu antika tabancaları, tüfekleri, kılıçları bulabilirler. Anadolu’nun çeşitli yerlerinden toplanmış antika mutfak kapları yine burada çokça görülebiliyor. Türkiye’nin her yerinde dokunan seçme antika halıların da buluşma noktasıdır.
Kapalıçarşı içindeki Cevahir Bedesteni eski takı meraklıları, antika eşya tutkunları ya da eski ve geleneksel bir atmosfer solumak isteyenlerin uğrak yeridir. Cevahir Bedesteni etrafında birçok önemli antika mücevher dükkânı yer alır. İkinci Mahmud’un köstekli saatinden, Neslişah Sultan’ın broşuna kadar en sıra dışı objeler burada bulabilirsiniz.

Eskiciler rastgele eski eşya satan kimselerdir. Hâlbuki antikacı ender bulunan ve sanat açısından çok değerli olan eski eşyayı satar. Profesyonel antikacının sanat tarihi ve arkeolojiden anlaması gerekir. Zevk sahibi kimseler olan antikacılar kimi zaman belli türde, belli bir dönemdeki ya da belli bir tarzdaki eserlerde uzmanlaşır. Genellikle taşradan eski ve hakiki eserleri arar ve bunları, bazen bir şatonun tavan arasında, bazen bir köylünün evinde bulur. Sonra bulduklarının, büyük bir titizlikle hangi tarihten, hangi devirden kaldıklarını tespite çalışır. Dükkanına dönünce de bunları değerlendirmeyi bilir. Antikacı bulduğu eşyayı ya temizlemeyip oldukları gibi muhafaza eder ya da bunları onarır. Son zamanlarda halkın eski ya da yabancı stillere olan merakı yüzünden antika eşya alım satımı yaygınlaşmıştır.

Eskiciler rastgele eski eşya satan kimselerdir. Hâlbuki antikacı ender bulunan ve sanat açısından çok değerli olan eski eşyayı satar. Profesyonel antikacının sanat tarihi ve arkeolojiden anlaması gerekir. Zevk sahibi kimseler olan antikacılar kimi zaman belli türde,belli bir dönemdeki ya da belli bir tarzdaki eserlerde uzmanlaşır. Genellikle taşradan eski ve hakiki eserleri arar ve bunları,bazen bir şatonun tavanarasında,bazen bir köylünün evinde bulur. Sonra bulduklarının,büyük bir titizlikle hangi tarihten,hangi devirden kaldıklarını tespite çalışır. Dükkanına dönünce de bunları değerlendirmeyi bilir. Antikacı,bulduğu eşyayı ya temizlemeyip oldukları gibi muhafaza eder ya da bunları onarır. Son zamanlarda halkın eski ya da yabancı stillere olan merakı yüzünden antika eşya alım satımı yaygınlaşmıştır.